Vrijstelling voor verplichte nascholing oudere chauffeurs verdwijnt definitief

Al geruime tijd was er onduidelijkheid over het mogelijk verdwijnen van de vrijstelling voor verplichte nascholing (code 95) voor chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft echter sinds deze week een definitief besluit genomen: de vrijstelling verdwijnt per 1 juni 2015. In de praktijk betekent dit dat chauffeurs met het C-rijbewijs die geboren zijn voor 1 juli 1955 voor 10 september 2016 de 35 uur aan nascholing moeten hebben afgerond. Voor oudere chauffeurs met het D-rijbewijs ligt de uiterlijke datum nog een jaar eerder, zij dienen de verplichte nascholing voor 10 september 2015 af te ronden.

Er zijn nog drie andere mogelijkheden om uw code 95 te behouden:

Eerder gevolgde nascholingsuren laten registreren
Bent u voor 1 juli 1955 geboren, maar heeft u wel al uren gemaakt ten behoeve van nascholing, dan kunt u deze uren kosteloos laten registreren bij het CBR. De regeling wordt nog verder uitgewerkt door het CBR.

Het rijbewijs laten omwisselen
Chauffeurs met rijbewijs C of D kunnen de code 95 laten bijschrijven met behoud van de geldigheidsduur van uw rijbewijs. Het ministerie zal de gemeenten op korte termijn informeren over deze procedure.

Het rijbewijs (vroegtijdig) verlengen
Een andere mogelijkheid is om uw rijbewijs (vroegtijdig) te verlengen. Het rijbewijs krijgt vervolgens weer een nieuwe geldigheid van vijf jaar en de code 95 wordt ook bijgeschreven voor dezelfde termijn. Wel dient u bij het verlengen weer een nieuwe medische keuring te ondergaan.

Lees meer over de maatregel op Transport-online.nl

Uw verplichte nascholing afronden bij Kreeft Opleidingen?

Bent u geboren voor 1 juli 1955, of heeft u chauffeurs in dienst die geboren zijn voor deze datum? Kreeft Opleidingen biedt een compleet programma met diverse opleidingen die meetellen voor de code 95. Voor relaties van Kreeft Opleidingen stellen wij tevens de gratis scholingsmanager beschikbaar om de scholingsuren eenvoudig te registreren voor al uw chauffeurs.

Neem direct contact op voor de mogelijkheden of bel direct met één van onze medewerkers via 0528 - 26 55 77.



Naar overzicht