chauffeur_daf-pand

Schadepreventie voor Chauffeurs

Beroepschauffeurs met groot materieel moeten onder steeds grotere druk en wisselende omstandigheden hun werk doen. Het verkeer wordt steeds intensiever, waardoor van beroepsmatige chauffeurs een defensieve rijstijl vereist wordt. Defensief rijden houdt in: het voorkomen van ongelukken, het vermijden van fouten, het rekening houden met fouten van anderen en het rekening houden met weer- en verkeersomstandigheden. Speerpunten in de schadepreventietraining zijn het reduceren van schades, het manoeuvreren met vrachtauto's.

Direct aanmelden voor cursus

Weten waar je nu staat? Doe een Tacho Analyse!

Benieuwd naar het niveau van de chauffeurs voorafgaand aan de training? Laat het rijgedrag analyseren met een Tacho Analyse. De resultaten uit de test geven inzicht in brandstofverbruik, slijtage, veiligheid, fraude en onderhoudskosten. Onze instructeurs gebruiken de gegevens van de analyse om uw chauffeurs nog effectiever en persoonlijker te trainen.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs in het bezit zijn van het rijbewijs C (en eventueel C-E). Dit zijn zowel chauffeurs met enkele jaren ervaring als chauffeurs met minder ervaring.

Doel

De cursus is bedoeld om de prestaties van ervaren chauffeurs te verbeteren. De cursist wordt zich meer bewust van de resultaten van een defensieve rijstijl en situaties die zij op de weg en bij het laden en lossen tegenkomen. Daarmee verbetert de cursist zijn rijvaardigheid. De werkgever bespaart kosten op onderhoud en brandstof en reduceert schades die ontstaan door ongevallen en manoeuvreren.

Inhoud en opzet

Deze cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. In de cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Definitie van defensief rijden
 • Schadeformulieren
 • Elementaire technieken zoals: kijken, observatie, concentratie en rijtechnieken
 • Spiegelstand en het stellen van spiegels
 • Kennis, attitude, chauffeursgedrag, staat van het voertuig en brandstofverbruik
 • Controle houden op en manoeuvreren met voertuigen
 • Voorkomen van ongelukken en terugdringen van schades
 • Weersomstandigheden
 • Overige relevante zaken

Het praktijkgedeelte bestaat uit een instructierit waarin de cursist het geleerde meteen gaat toepassen. De cursist wordt door de instructeur en zijn medecursisten beoordeeld op de kwaliteit van zijn defensief rijgedrag. Van de cursisten wordt een eigen inbreng verwacht, in de training staan groepsdiscussies en het inbrengen van eigen ervaringen centraal.

Examen

Aan de cursus is geen examen verbonden. Na afloop van de cursus ontvangt de cursist een bewijs van deelname.

Resultaten en rapportering

Relevante gegevens omtrent het rijgedrag van de chauffeurs wordt teruggekoppeld naar het bedrijf. Op deze manier kan schadepreventie een vast onderdeel van uw bedrijfsvoering zijn met blijvende resultaten.

Duur

2 dagdelen.

Locatie

De cursus wordt gegeven op een locatie van Kreeft Opleidingen of door heel Nederland op een eigen gewenste locatie. 

Deelnemers

Groepen van 2 personen per instructeur.

Startdatum

 • Locatie Hoogeveen

Dagelijks mogelijk, informeer naar de beschikbaarheid

 • Locatie Hardenberg

Dagelijks mogelijk, informeer naar de beschikbaarheid

 • Locatie Drachten

Dagelijks mogelijk, informeer naar de beschikbaarheid

Richtlijn Vakbekwaamheid

De cursusuren van deze cursus kunnen meetellen in het aantal verplichte nascholingsuren in het kader van de Richtlijn Vakbekwaamheid voor Vrachtauto- en Buschauffeurs. Af-/aanmeldkosten voor Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid € 24,50 p.p. per cursusdag. Deze cursus telt voor 7 uur mee voor de Nascholing, als praktijk.

Subsidie

Transportbedrijven die bijdragen aan het SOOB-scholingsfonds kunnen in aanmerking komen voor een stimuleringspremie op de cursusprijs en een bijdrage in de verletkosten. Voor de volledige informatie kijk op www.soob-wegvervoer.nl. Kreeft Opleidingen kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het wel of niet ontvangen van SOOB-subsidie.


Aanmelden

Vraag direct meer informatie aan of vul hieronder het formulier in.

Haal snel je
Heftruckcertificaat
Schrijf je nu in