Opleidingscentrum voertuigtechniek en transport & logistiek bereikt hoogste punt

Met de onthulling van een billboard waar een impressie op prijkt van het nieuwe opleidingscentrum werd gevierd dat het hoogste punt is bereikt. "Het gebouw wordt drieduizend vierkante meter", licht Lucas Kreeft toe. "Samen met het Roelof van Echten College en het Alfa-college zetten we hier een opleidingscentrum neer dat uniek is in Nederland."

Doorlopende leerlijn
Op de begane grond komen twee grote werkplaatsen en een APK-straat voor personenauto's en vrachtwagens. Boven komt er een aantal leslokalen en een kantine met dakterras. Beide scholen krijgen aparte ruimtes, maar van een echte scheiding is geen sprake meer. De doorlopende leerlijn vmbo-mbo-bedrijfsleven komt letterlijk onder één dak. Door de nauwe samenwerking kan het onderwijsaanbod van het vmbo en mbo nauwkeurig op elkaar worden afgestemd.

Daarnaast moet het opleidingscentrum de kloof overbruggen tussen onderwijs en beroepspraktijk. Gert-Jan Kreeft: "Technische ontwikkelingen volgen elkaar vaak in hoog tempo op. Voor scholen is het ondoenlijk dat allemaal bij te houden. Het gevolg is dat scholieren vaak werken met verouderde voertuigen en materialen. Eenmaal aan het werk blijkt het verschil tussen onderwijs en praktijk dan te groot."

Uniek concept
"In dit opleidingscentrum doen we het daarom anders", vult Lucas aan. "Leerlingen hoeven straks niet meer te sleutelen aan een oud motorblok of de auto van de leraar. We werken nauw samen met bedrijven in de regio. Een garagehouder levert hier bijvoorbeeld een aantal auto's af voor de APK-keuring. Dat kost hem niets, op voorwaarde dat we er iets langer over mogen doen. De keuring wordt uitgevoerd door een leerling of student, maar onder begeleiding van een professional. Dichterbij de praktijk kun je als school niet komen."

Samenwerking
"Op deze manier ontstaat een opleidingscentrum dat zich echt onderscheidt", vervolgt Lucas. "In de toekomst moet er vraag zijn naar leerlingen die hier hun opleiding hebben gevolgd. De opleidingen hier moeten een soort kwaliteitskeurmerk zijn. Wie hier is geslaagd, is een kei in zijn of haar vak."
Naar verwachting wordt het nieuwe opleidingscentrum eind 2010 opgeleverd. De gebroeders Kreeft prijzen de samenwerking met het onderwijs. Gert-Jan: "Het Roelof van Echten College is een doortastende school. En de samenwerking met het Alfa-college verloopt prima. Met zijn drieën zijn we iets bijzonders aan het neerzetten, waar uiteindelijk onderwijs én bedrijfsleven van zullen profiteren."



Naar overzicht