Ouderen veilig achter het stuur

Iedereen van 75 jaar en ouder in Nederland met een rijbewijs is verplicht om gekeurd te worden om zo te bepalen of het nog veilig is om achter het stuur plaats te nemen. Het CBR zal vanaf 2018 actiever deze informatie onder de aandacht brengen bij niet alleen ouderen maar ook bij onder andere huisartsen, medische specialisten en mantelzorgers. Ook van personen met een aandoening moet vastgesteld worden of zij rijgeschikt zijn om zo veilig deel te nemen aan het verkeer.

U bent 75 jaar of ouder?

Indien u uw rijbewijs wilt verlengen zal deze nooit langer dan 5 jaar geldig zijn wanneer u de prachtige leeftijd van 75 jaar, of zelfs ouder, heeft bereikt. Om nog te mogen rijden en hiervoor in staat zijn moet u geestelijk en lichamelijk in goede conditie verkeren. Daarnaast is een medische keuring verplicht om zo een Verklaring van geschiktheid te kunnen ontvangen.

Welke stappen moet u volgen?

Wanneer u 75 jaar of ouder bent moet u aan minimaal 3 stappen, en maximaal 5 stappen, voldoen om uw rijbewijs te kunnen verlengen.

  1. Gezondheidsverklaring
    Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen heeft het CBR een zogeheten Gezondheidsverklaring nodig, een “Gezondheidsverklaring met geneeskundig verslag”. Deze kunt u aanvragen bij een CBR-examencentrum, online via Mijn CBR of bij uw gemeente.
  2. Medische keuring
    Zodra u uw Gezondheidsverklaring heeft ontvangen dient u naar een arts te gaan. Dit kan helaas niet uw huisarts zijn i.v.m. de vertrouwensrelatie die uw huisarts met u heeft. Wel kunt u contact opnemen met de huisartsassistente om te infomeren bij welke arts u hiervoor terecht kunt indien u nog niet bij een specialist onder behandeling staat. U neemt de Gezondheidsverklaring mee naar de arts en deze zal u geestelijk en lichamelijk onderzoeken of uw gezondheid het toelaat om te mogen rijden. De Gezondheidsverklaring zal worden aangevuld door uw behandelend arts.
    Meer informatie Medische keuring
  3. Uw Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen
    De Gezondheidsverklaring moet door u en uw arts volledig zijn ingevuld. Vervolgens kunt u deze naar het CBR sturen ter beoordeling. Uw aanvraag zal in behandeling worden genomen en uiterlijk binnen 8 weken ontvangt u schriftelijk een reactie.
    Let op! Soms heeft het CBR aanvullende informatie van u nodig. Dit kan een doorverwijzing zijn naar een medisch specialist en/of een rijtest.
  4. Verwijzing medisch specialist
    Het kan gebeuren dat bij enkele gezondheidsproblemen of lichamelijk en/of geestelijke beperkingen een rapport moet worden opgesteld door een medisch specialist. Het CBR stuurt u hiervoor een verwijsbrief voor het maken van een afspraak voor een onderzoek. Een medisch specialist zal u verder lichamelijk en/of geestelijk onderzoeken en legt dit vast in een rapport. Dit rapport is ter aanvulling van een Gezondheidsverklaring. Dit rapport stuurt u vervolgens naar het CBR zodat zij kunnen beoordelen of uw rijbewijs verlengd kan worden.
  5. Rijtest
    Eventueel aanvullend kan het CBR van u vragen om een rijtest af te leggen om hiermee te bepalen of uw rijbewijs verlengd kan worden. Tijdens deze test wordt beoordeelt of u veilig kunt deelnemen aan het verkeer en of u het voertuig kunt besturen en onder controle heeft. Nadat u de rijtest heeft afgelegd hoort u meteen de uitslag hiervan door een arts van het CBR. Vervolgens ontvangt u ook nog schriftelijk een besluit over uw rijgeschiktheid.

Verlenging van het rijbewijs

Blijkt uit stap 1 tot en met 3, en mogelijk stap 4 en/of stap 5, dat u volledig rijgeschikt bent? Uw rijbewijs kunt u weer verlengen voor nogmaals 5 jaar. Uiteraard is het ook mogelijk om vrijwillig afstand te nemen van uw rijbevoegdheid door uw rijbewijs in te leveren.
Let op! Verandert uw lichamelijke of geestelijke toestand tussentijds en kan dit invloed hebben op uw rijvaardigheid? Mogelijk dient u dan contact op te nemen met het CBR. Onderstaand hebben wij een aantal gezondheidssituaties vermeld die invloed kunnen hebben op uw rijvaardigheid.

  • ADHD, ADD, PDD-NOS, Autisme
  • Alcoholgebruik
  • Dementie, Alzheimer
  • Medicijngebruik
  • Parkinson
  • Verminderde gezichtsscherpte of gezichtsvelddefecten
  • Pacemaker, ICD

Kreeft Rijopleiding helpt u

Heeft u vragen over het verlengen van uw rijbewijs na uw 75ste jaar? Wij helpen u graag om u te voorzien van de juiste informatie of nemen bijvoorbeeld een rijtest bij u af. Raadpleeg de Contactpagina voor onze gegevens of neem telefonisch contact met ons op via 0528 – 26 55 77.



Naar overzicht