rijbewijs-c1-camper

Rijbewijs C1/Camperrijbewijs

Het rijbewijs dat nodig is om een camper te mogen besturen, hangt af van het gewicht van het voertuig. Sinds 19 januari 2013 heeft u een rijbewijs C1 nodig om een camper, kampeerauto, paardenwagen, veewagen, ambulance of brandweerauto een gewicht tussen 3.500 kg en 7.500 kg te mogen besturen. Hiermee mag ook een lichte vrachtwagen worden bestuurd. Met de invoering van dit nieuwe rijbewijs C1 is het voor bezitters van voertuigen in deze gewichtsklasse gemakkelijker geworden om in het bezit te komen van het juiste rijbewijs. Het behalen van het C1 rijbewijs vergroot de rijvaardigheid in de camper en dus het vertrouwen bij het rijden.

Gelijk inschrijven voor het camperrijbewijs

Theorie-opleiding Rijbewijs C1

Voor de theorieopleiding zijn er 2 varianten: met code 95 en zonder code 95 (privé gebruik/camper)

Code 95 komt voort uit de richtlijn vakbekwaamheid en is verplicht bij beroepsmatig gebruik.

De theorieopleiding bestaat afhankelijk van het gewenst gebruik (privé of beroepsmatig) uit één of drie delen; module 1 (verkeer) is de basis en altijd een verplicht onderdeel.

Zodra theoriedeel 1 met voldoende resultaat is afgesloten, kunnen wij het praktijkexamen definitief voor u reserveren. Het behalen van module 1 is ook verplicht voor toelating tot de cursus en examens van module 2 en 3.

Theorie-opleiding met Code 95

Wanneer u beroepsmatig uw C1 rijbewijs nodig heeft, dan dient u naast module 1 (verkeer) ook de aanvullende modules 2 (techniek en lading) en module 3 (administratie inclusief gezondheid & veiligheid en branche & bedrijf) te behalen.

Iedere module wordt afgesloten met een beeldscherm theorie-examen.

Praktijkopleiding Rijbewijs C1

Zodra theoriemodule 1 met voldoende resultaat is afgesloten, kunnen wij het praktijkexamen definitief voor u reserveren. Het praktijkexamen is de gelegenheid om aan te tonen dat het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden wordt beheerst. Het praktijkexamen is voornamelijk gericht op stadsdistributie. Tijdens de rijlessen wordt hier dan ook aandacht aan besteed. Voor aanvang van de rijlessen adviseren wij een intest te doen, zodat uw aanvangsniveau kan worden bepaald en het juiste rijlespakket kan worden geadviseerd.

Extra onderdelen voor beroepschauffeurs (code 95)

Voor code 95 zijn er ook weer twee extra praktijkonderdelen verplicht: de Praktische toets en de Toets besloten terrein.

De Praktische Toets gaat in op:

  • het vastzetten van de lading 
  • het voorkomen van criminaliteit
  • illegaliteit
  • fysieke risico’s
  • het invullen van een Europees schadeformulier
  • maatregelen bij noodsituaties

Bij de Toets Besloten Terrein wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren getraind en gecertificeerd.

Medische keuring

Voor het rijbewijs C1 moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld op mijncbr.nl en daarnaast is een medische keuring door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst verplicht. U moet geestelijk en lichamelijk in staat zijn om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Wij beschikken over een eigen keuringsarts die gespecialiseerd is in rijbewijskeuringen. Deze arts houdt wekelijks zitting aan ons opleidingscentrum, ook in de avonduren en op zaterdag.

Voor het besturen van zwaardere en grotere voertuigen gelden strengere regels dan voor bijvoorbeeld auto's. Het besturen van een camper vraagt een extra verantwoordelijkheid. Daarom moet u voor het praktijkexamen en hierna elke vijf jaar gekeurd worden voor rijbewijs C1. Dit rijbewijs is dan maximaal vijf jaar geldig.

Rijden met een aanhanger > 750 kg (C1E)

Als u een aanhanger of oplegger wilt aankoppelen die zwaarder is dan 750 kg, dan heeft u rijbewijs C1E nodig. Met het C1E rijbewijs mag u een combinatie (beide voertuigen samen) besturen met een maximum gewicht van 12.000 kg.


Aanmelden

Vraag meer  informatie aan of schrijf u meteen in.

Bijvoorbeeld: 25-09-1995

 

Haal snel je
Heftruckcertificaat
Schrijf je nu in