Trucker M/V in herhaling

Trucker M/V is in herhaling: elke zondagochtend om 9.30 uur op RTL 7.

Grote afstanden rijden, lang van huis zijn, slapen in de cabine en eten in wegrestaurants. Waarschijnlijk de eerste associaties die iemand maakt met het beroep trucker, en niet meteen de meest aantrekkelijke facetten van het vak. Maar vraag een trucker naar zijn of haar werk en hij of zij vertelt dat het het mooiste beroep van de wereld is.

De vrijheid en het besturen van zo'n grote en krachtige wagen geeft hen de ultieme kick. Aan het nieuwe RTL 7-programma "Trucker M/V" met Winston Gerschtanowitz, vanaf 27 oktober, doen tien kandidaten mee die niets liever willen dan vrachtwagenchauffeur worden. Deze kandidaten komen voornamelijk uit het westen en zuiden van het land en hebben ongeveer drie maanden in een hotel in Drenthe gelogeerd. Ruim zeshonderd mensen (waarvan vierhonderd vrouwen) hebben zich voor dit programma aangemeld.

Kreeft Opleidingen uit Hoogeveen heeft door de goede relatie met vrachtautofabrikant Scania de opdracht gekregen om het gehele selectie en opleidingstraject voor deze kandidaten te verzorgen. Tijdens de voorselectie hebben de kandidaten allemaal een medische keuring ondergaan en is een DRI test afgenomen van de geselecteerde mannen en vrouwen. Met deze test kun je risicochauffeurs al in een vroeg stadium herkennen. De vier uitverkoren vrouwen en zes mannen worden in en om Hoogeveen opgeleid tot trucker.

Allereerst is het de taak aan de tien trucker wannabe"s om de drie vereiste theorie-examens te behalen. Geen gemakkelijke klus, want sommigen hebben een herexamen nodig om in de race te blijven. Met de theorie op zak kan het grote werk gaan beginnen. Door middel van verschillende tests tonen zij hun vorderingen.

Dit alles wordt beoordeeld door een jury, die bestaat uit twee vaste leden en één wisselend jurylid. Vaste juryleden zijn Bob Legius, adjunct-directeur van het Regionaal opleidingencentrum Eindhoven en Cees Duyn, een ervaringsdeskundige met een nationaal en internationaal transport verleden van dertig jaar. Heeft een kandidaat voldoende verkeersinzicht, is hij of zij behendig genoeg en wij hij of zij zich te gedragen in het verkeer? De jury bepaalt welke kandidaat het minst heeft gepresteerd en stuurt diegene naar huis.

De finale van het programma vindt plaats in Zweden. Instructeurs Gert-Jan Kreeft en Stijn Wilde rijden in de vrachtauto met de twee finalisten die in slechts zes weken hun C en hun CE examen hebben weten te behalen. Ze rijden er met een truck met opleggercombinatie naartoe, stippelen zelf de route uit en moeten onderweg opdrachten uitvoeren. Wanneer ze op de juiste locatie terecht zijn gekomen, vindt daar de laatste en allesbeslissende test plaats.

Wie is de beste Trucker M/V? En wie gaat er met de hoofdprijs van een baan naar keuze (nationaal, internationaal of bijzonder transport) en een geweldige reis vandoor?



Naar overzicht