Kreeft leert zelfs een blinde rijden!

Kreeft leert zelfs een blinde rijden!

Erik-Jan Zuidberg (28) uit Assen is al vanaf zijn tiende levensjaar blind. Dat weerhoudt hem er echter niet van om helemaal dol te zijn op trucks, transport en alles wat daar bij hoort. Zo gaat hij altijd naar de grote festivals en rijdt hij regelmatig mee op een truck. Onlangs ging zijn grootste wens in vervulling. Zelf een rijles krijgen op een vrachtwagen. BIGtruck was er bij!

Erik-Jan werd te vroeg geboren en dat leidde tot een bijzonder slecht zicht. De eerste jaren van zijn leven kon hij voor ongeveer 15% de wereld in zien, maar daarna werd het helemaal donker. Het beperkte zicht wat hij ooit had heeft er in ieder geval voor gezorgd dat hij nu wel een soort van beelden in zijn hoofd heeft, maar voor de rest komt alles nu via de andere zintuigen binnen. Geluid is belangrijk, maar ook het gevoel door het betasten van dingen zorgt voor indrukken. Toch is Erik-Jan bijzonder actief op social media, onder meer op Facebook. ,,Ik heb een klein toetsenbordje wat ik blind kan bedienen. Dat apparaatje zet alle lettertekens om en leest ze voor. Ik kan natuurlijk geen foto's zien, die laat ik me uitleggen door anderen. Verder kan ik bijvoorbeeld geen symbooltjes vertaald krijgen. Opgestoken duimpjes en smiley's bijvoorbeeld die herkent het apparaatje niet. Verder gaat het heel goed zo."

Zelf rijden
Erik-Jan is al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door vrachtwagens maar zijn droom, chauffeur worden zal helaas altijd een droom blijven. Toch blijft het transport hem boeien, en vandaar dat hij bijvoorbeeld regelmatig meerijdt op de vrachtwagen. ,,Ik ga dan mee met chauffeurs van St. Van den Brink uit Ermelo. Echt heel leuk om mee te rijden. Verder heb ik stage gelopen bij de Scania dealer in Zwolle op de werkplaats receptie. Dat was ook heel leuk werk maar inmiddels werk ik bij de Gemeente Assen. Ik zit daar op het klant-contact center en dat bevalt me prima. In het wegtransport carrière maken blijkt toch lastig met mijn handicap." Toch leek het Erik-Jan leuk om zelf eens te mogen rijden met een truck. Natuurlijk op een afgesloten terrein, en onder de deskundige leiding van een instructeur. Eigenrijder Henk Been, onder meer actief bij de Nienoord Truckers hoorde dat en dat zette hem aan het denken. Henk: ,,Ik ben meteen naar Gert Jan Kreeft gegaan van Kreeft Opleidingen. Die zag er de lol wel van in, en hij bood meteen een gratis proefles aan op zijn verkeersveiligheidscentrum in Drachten."

NH420
Als wij op zaterdagochtend aankomen in Drachten is het gezelschap al compleet. Henk Been heeft zijn dochter meergenomen, Erik-Jan is met zijn moeder mee en ook Martha Hartlief-Jansma is aanwezig. Martha is ondermeer actief voor de Stichting Hoogvliegers en die hebben op het nabijgelegen Vliegveld Drachten ook een evenement. Het gezelschap wordt ontvangen door rij-instructeur Rikus Klaassen die Erik-Jan zal begeleiden. Hij is razend enthousiast over het hele verhaal en na de koffie lopen we naar buiten. Daar staat de Volvo NH420 van Kreeft te glimmen in het zonnetje. Deze trekker staat normaal gesproken voor de evenementen oplegger van Kreeft, maar het is ook een volwaardige leswagen, compleet met dubbele bediening.

Handbak
Erik-Jan loopt naar de trekker en begint op de tast het model te verkennen. ,,Een Volvo NH torpedo, dat is niet zo moeilijk" aldus Erik-Jan. Vol goede moed beklimt hij de cabine en neemt hij plaats. De trekker is voorzien van een handbak en Rikus begint eerst de versnellingen uit te leggen. ,,We hebben hier drie plus drie versnellingen, met voor alle gangen de mogelijkheid tot splitten. In totaal dus 12 versnellingen maar die gaan we vandaag niet gebruiken op dit terrein." Erik-Jan zit zichtbaar genietend achter het Volvo stuur. Hij mag de motor starten en vervolgens praat Rikus hem door de handelingen heen. Mooi rustig zet de Volvo zich in beweging en al snel wordt er zelfs opgeschakeld. Erik-Jan geniet zichtbaar van deze ervaring en het moet gezegd worden dat hij koppeling en gaspedaal met veel gevoel bedient. Sterker nog, we zien wel eens badslippers die minder subtiel rijden!

Super
Alles bij elkaar houdt Rikus Erik-Jan een half uur bezig met rondjes rijden en manoeuvreren. Henk Been heeft inmiddels zoveel vertrouwen dat hij pontificaal voor de truck gaat liggen voor een uitwijk manoeuvre. Na de eerste rijles loopt Erik-Jan nog een rondje om de Volvo. ,,Het voelt echt super" is zijn reactie en Rikus is het daar mee eens. ,,Hij heeft beslist gevoel voor de bediening maar helaas maakt zijn beperking verdere lessen zinloos. Wel vond ik het heel leuk om hier aan mee te mogen doen" aldus instructeur Rikus. Alle betrokkenen bedanken hem en rijschool Kreeft uitvoerig voor het belangeloos ter beschikking stellen van de lestruck, de proefbaan en instructeur Rikus. Kreeft heeft het hart op de juiste plek, en de publiciteit in BIGtruck? Dat heeft Erik-Jan zelf geregeld, buiten Kreeft om. Gewoon om wat terug te kunnen doen!

Het artikel vindt u terug in BIGtruck en is gemaakt door de fotograferende verslaggever Iep van der Meer.



Naar overzicht