2 november Dag van de BHV! Ge-BHV-liciteerd met de BHV-collega!

Landelijke Dag van de Bedrijfshulpverlening: besef, waardering en support

Amersfoort, 3 september 2015 - Alle niet-BHV'ers worden van harte ge-BHV-liciteerd met de collega's die BHV'er (bedrijfshulpverlener) zijn. Tijdens de landelijke Dag van de BHV ligt de nadruk op bewustwording voor wie de BHV'er zich inzet en wat deze inzet inhoudt, alsmede op waardering voor de (vaak vrijwillige) inzet. Dag van de BHV wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar gehouden op de 1e maandag van november, dit jaar op maandag 2 november. Om 16.00 uur vindt de uitreiking plaats van de eretitel BHV'er van het Jaar, de bijbehorende award en de cheque ter waarde van € 1000, -. Een tweede cheque van € 1000,- reikt de verkozen BHV'er van het Jaar uit aan een vertegenwoordiger van een goed doel. Honderden organisaties, bedrijven en instellingen van klein tot groot nemen deel en vragen met Dag van de BHV extra aandacht voor hun BHV-organisatie. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven omschrijft het als volgt: 'De bedrijfshulpverlening verdient onze aandacht en respect, ook in tijden dat er niets gebeurt.'

'Ge-BHV-liciteerd, ik doe het ook voor jou!'
In veel gevallen is de gedachte dat het afgaan van het brandalarm - anders dan in geval van een echte brand uiteraard - te maken heeft met 'slechts' een oefening voor en door de BHV-organisatie. Men staat er vaak niet bij stil dat wanneer de nood aan de man is, iedereen zijn eigen vluchtweg feilloos moet weten te vinden. Regelmatig oefenen is dus van groot belang, ongeacht of men bedrijfshulpverlener is of niet. De BHV'ers vervullen een voorpostfunctie in de kostbare eerste minuten totdat de professionele hulpverlening arriveert, zoals bij een hartstilstand. Dag van de BHV stelt zich tot doel dat de collega's van de BHV'er zich realiseren voor wie de bedrijfshulpverlener zich inzet: niet voor zichzelf, maar juist voor de ander.
Eén op de 15
In 2013 liepen in Nederland 458 duizend werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk. Dat komt overeen met 1 op de 15 werknemers. Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde hierdoor één dag of langer. In de horeca deden zich de meeste arbeidsongevallen voor. Ook in de bouw ligt het aandeel hoger dan gemiddeld. Mannen hebben vaker een arbeidsongeval dan vrouwen: 7,6 procent tegenover 5,3 procent. (Bron: NEA door TNO en CBS)


Naar overzicht