Preventie ladingdiefstal blijft nodig

In 2013 zijn er minder vrachtwagens gestolen dan in 2012, maar hebben meer ladingdiefstallen plaatsgevonden. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Eenheid van de politie. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AvC), waarin ook het Verbond vertegenwoordigd is, noemt de cijfers aanleiding om het belang van preventieve maatregelen nog eens goed te benadrukken.

Transportondernemers deden het afgelopen jaar 287 keer aangifte van (een poging tot) diefstal van hun voertuig. Dat is negentien procent minder dan in 2012. Er werden 233 vrachtauto's en aanhangwagens zonder lading gestolen, en 47 met lading.

Meer ladingdiefstallen
Het aantal aangiften van ladingdiefstal is fors gestegen. In 2012 waren dit er 170, in 2013 werd er 242 keer aangifte gedaan: een stijging van 42 procent. Een groot deel van die ladingdiefstallen vond plaats op een parkeerplaats lang het hoofdwegennet. Tien van de vijftien plaatsen met de meeste ladingdiefstallen liggen in oostelijk Brabant en Limburg. Ook opvallend: in 190 gevallen werd alleen aangifte gedaan van een poging tot ladingdiefstal. Criminelen snijden namelijk vaak een gat in het zeil om de lading te kunnen zien. Is de lading niet aantrekkelijk genoeg, dan blijft het daarbij.

Neem maatregelen
Vanuit het Convenant Aanpak Criminaliteit in de transportsector, een samenwerking tussen dertien publieke en private partijen, is sinds 2011 hard gewerkt aan de bestrijding van dit soort criminaliteit. Er zijn diverse preventieve maatregelen genomen, zoals een waarschuwingsregister voor de sector, training van chauffeurs en voorlichting aan transportondernemers.


De cijfers zijn aanleiding om het belang van de maatregelen nog eens te benadrukken. Zo raadt Stichting AvC aan om diefstalgevoelige goederen alleen te vervoeren in vrachtauto's die goed beveiligd zijn. En ook parkeren op gecertificeerde parkeerplaatsen kan bescherming bieden tegen diefstal. Daarvan zijn er 28 in Nederland. Maar zeker ook de inzet van goed geinstrueerde chauffeurs,

Kreeft Opleidingen heeft in samenwerking met TLN een speciale training criminaliteitspreventie ontwikkelt voor de transportsector.



Naar overzicht