Heftruck breder dan 130 cm? En op de openbare weg? T-rijbewijs verplicht!

Vanaf 1 juli 2015 hebben bestuurders van heftrucks breder dan 130 centimeter die op de openbare weg rijden, een T-rijbewijs nodig. Lichtere trucks met dubbele banden of brede voorzetapparatuur kunnen ook onder de regeling vallen wanneer de totale breedte meer dan 130 centimeter wordt. Om de relatief veel ernstige ongelukken met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid tegen te gaan, geldt in veel landen in Europa al een T-rijbewijs.

Grofweg kan de vuistregel van 4 ton worden aangehouden.
Kijk altijd de specificaties van uw heftruck goed na!

Voor heftrucks die minder breed zijn dan 130 centimeter of uitsluitend op eigen terrein of in eigen magazijn rijden, is geen T-rijbewijs nodig. Voor die machines geldt alleen de in de Arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks. LET OP! verzekeringstechnisch bent u verplicht een rijbewijs te hebben voor de categorie voertuig waarmee u rijdt.

Het verschil tussen het T-rijbewijs en het heftruckcertificaat is dat bij het T-rijbewijs van belang is dat regels en richtlijnen bij het rijden op de openbare weg (Wegen en Verkeer Wet) van toepassing zijn en dat deze naast heftrucks ook voor landbouwvoertuigen (tractors e.d.) geldt.

Meer weten? neem dan contact op met onze afdeling verkoop verkoop@kreeftopleidingen.nl



Naar overzicht