Financiële strop onvermijdelijk voor vader na rijles aan kind

Als ouder lesgeven aan je kind levert grote financiële risico's op. Een dochter die van haar vader afgelopen weekeinde haar eerste autorijles kreeg, reed een meubelzaak in Oosterhout binnen waarbij de schade aan het pand opliep tot ongeveer 40.000 euro, terwijl ook van de auto weinig over was. De ouder van de jonge bestuurder zal in dergelijke gevallen moeten betalen voor alle aangerichte ellende, zo laat Koen Janssen van verzekeraar Bovemij weten. Ook met een WA en volledige casco-verzekering.

De vader gaf rijles aan haar dochter terwijl zij achter het stuur zat. Wat er precies gebeurde is niet bekend, maar het meisje reed de pui van een meubelzaak op het Brabantse industrieterrein er uit met grote schade tot gevolg. "Het is in dit geval niet de bestuurder, maar de verzekerde die aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade", aldus Janssen.

Levenslang afbetalen

Bij de 'rijles' die de vader aan zijn dochter gaf is er niets of niemand verzekerd, zo laat Janssen weten. "Er is geen sprake van een lessituatie. De auto is niet uitgerust voor de rijles en de vader is niet in het bezit van een geldige licentie. De WA-schade wordt door de verzekeraar betaald, en daarna wordt gekeken of de verzekerde dit gedeeltelijk of geheel terug moet gaan betalen."

Bij het huidige voorval zal alle veroorzaakte schade moeten worden terugbetaald, zo denkt Janssen. "Er wordt dan gekeken naar de financiële draagkracht van de verzekerde en vervolgens wordt een maandelijks bedrag afgesproken dat moet worden voldaan." Volgens Janssen mag de vader van geluk spreken dat er niemand achter de deur van de meubelzaak stond die werd geramd. "Bij letselschade praat je al snel over tonnen aan vergoeding. Ik ken voorbeelden van verzekerden die hierdoor hun leven lang honderden euro's per maand moeten afbetalen."

Verzekerde wordt aangeslagen

Bij de privéles is het niet de bestuurder, maar de verzekerde die door de verzekeraar wordt aangeslagen voor de terugbetaling. In dit geval dus de vader en niet de dochter. "Ook al is hij volledig casco-verzekerd; ook van de schade aan zijn eigen auto zal hij geen cent terugkrijgen", aldus Janssen, die daarnaast wijst op de extra kosten als het om een lease-auto gaat. "Dan kunnen die kosten van de schade aan de auto nog allemaal extra verhaald worden."

Bron:Verkeerspro.nl



Naar overzicht